70 felettiek összecsapása – Amerika választ

2020.10.30

November 3-án Amerika megválasztja eddigi történelmének legidősebb elnökét. Bárki is nyeri a 2020-as amerikai elnökválasztást, kétséget kizárólag bekerül a Guinness Rekordok könyvébe: megdönti az USA élén álló elnökök életkorának rekordját. A rekordot amúgy az egyik elnökjelölt, a másodjára induló Donald Trump vezeti, aki négy évvel ezelőtt, legkorosabb amerikai elnökként, 70 évesen lépett hivatalba.

Aktív nyugdíjasok harca

A koronavírus-járvány kirobbanásának évében megmérettetik az immár 74 éves republikánus jelölt, Donald Trump és a hó végén 78. életévébe lépő demokrata jelölt, Joe Biden. Ugyan mindketten a nyolcvan felé közelednek, mégis mindkettőjükben túlteng az ambíció, tele vannak hosszú távú tervekkel, célokkal, nem tántorítják el őket a kétségek, a nehézségek. Hisznek abban, hogy nyernek.

Hozzáállásukkal és viselkedésükkel nem kicsit rombolják a nyugdíjaskorúakról alkotott sztereotípiákat. Bár a hiperaktív Trump az egyik, személyeskedésbe csapó televíziós vitájuk során azt találta mondani ellenfeléről, hogy olyan, mint akit az idősek otthonából szalasztottak. (Egyes sajtóorgánumok szerint is az a terv, ha megválasztják Bident, 1-2 éven belül az alelnöke veszi át a helyét; illetve állítólag a demencia jeleit mutatja a demokrata jelölt.) Mégis, 2020. november 3-án mindketten megküzdenek az elnöki székért.

Komoly karrierút áll mögöttük

A két elnökjelölt mögött igen hosszú és sikeres karrierút áll. A nyugdíjkorhatárt elérve sem tétlenkedtek. A vállalatbirodalmat vezető, milliárdos Donald Trump 2017-ben Amerika első embere lett. A demokrata Joe Biden pedig Barack Obama elnöksége alatt, 2009 és 2017 között töltötte be az alelnöki posztot.

Az USÁ-ban nem egyedi, hogy nyugdíjaskorú emberek töltenek be fontos tisztségeket. A szenátorok között is van több, aki jóval 70 év fölötti. Az idős korosztály közéletben betöltött kiemelt szerepe az antik kultúráktól kezdve az elmúlt századokig jellemző volt. A szeniorok utóbbi évtizedekben megfigyelhető háttérbe szorulásának-szorításának számos oka van, holott a korosabb emberek egészségi állapota az egészségipar fejlődésével fokozatosan javuló tendenciát mutat.

Jó üzenet a világ nyugdíjasainak

A világ árgus szemekkel figyel. Hamarosan megtudjuk, egy 74 vagy egy 78 éves aktív nyugdíjas tölti-e majd be az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének posztját. Bármi lesz is az eredmény, Amerika úttörő példával jár elő: megmutatja, hogy egy 70 év fölötti aktív nyugdíjasnak is lehetnek álmai, céljai, tervei, amikért megéri küzdeni. Ahogy az egyik híres amerikai sportmárka szlogenje is üzeni: "A lehetetlen nem létezik!"


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.