A 86 éves professzor amellett kampányol, hogy tiltsák be a vadállatok kereskedelmét

2020.04.28

A legenda szerint a koronavírus eredeti hordozója az ázsiaiak igen kedvelt csemegéje, a denevér lehetett. Kutatások szerint az 1960 óta felbukkant új betegségek több mint a fele más állatfajoktól vándorolt át az emberre. A pestis is patkánybolháról kerülhetett át az emberre.

A 86 éves Dr. Jane Goodall etológus egyik legutóbbi interjújában arról beszélt, itt az ideje, hogy betiltsák a vadállatok kereskedelmét. Véleménye szerint a nagy járványok az úgynevezett nedves piacok következményei, ahol élő állatokat, ill. vadállatokat árulnak. Ezeken a csak Ázsiában jellemző piacokon, sokszor a higiéniai előírásokat félvállról véve, frissen levágva vagy élve kapható a hal, a baromfi, a kígyó, de nem ritkák az egzotikusabb állatok - sünök, majmok, denevérek, kutyák, macskák - sem. (Ez azzal is összefügg, hogy Ázsia vidéki részein sok háztartás a mai napig nem rendelkezik hűtővel, fagyasztóval.)

A nedves piacokat Kínában és Vietnámban ugyan most betiltották, de mivel az ázsiai kultúrában a vadállat fogyasztása a jólét szimbóluma, orvvadászatuk továbbra is folyik, amivel nemcsak az egészségügyi kockázatot növelik, hanem még a vadállatok egyedszámát is csökkentik, és a biodiverzitást veszélyeztetik.

Aktív csimpánzkutató az új dokumentumfilmben

Az 1934-ben született Jane Goodall angol etológus, antropológus, ismert csimpánzkutató. A Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója, ill. a Rügyek & Gyökerek (Roots & Shoots) természet- és környezetvédelmi hálózat megalapítója. A mozgalom célja, hogy a fiatalokat megtanítsa, hogyan viszonyuljanak felelősen a természeti környezethez, és hogyan változtassanak a környezetüket romboló szokásaikon (pl.: kevesebb műanyag árucikket vegyenek; részesítsék előnyben a városukban, országukban előállított termékeket). Jane Goodall The Hope (A remény) című dokumentumfilmje nemrég debütált a National Geographic csatornáján.

A kilencven felé ballagó aktív csimpánzkutató, környezetvédő professzor most ugyan otthonülésre kényszerül, de amint a helyzet engedi, 86 évesen is előadásokat tart, fákat ültet, tevékenyen járul hozzá az általa képviselt értékek népszerűsítéséhez. Legfőbb üzenete: függünk a környezetünktől, minden egyes ember cselekedete számít, sok ember nagy hatással lehet a jövőnkre nézve.

Forrás: 1 2 3


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.