A szenior netfelhasználók képességeit fejlesztő kampányt indított az NMHH

2021.04.30

Elindult a Netre fel!, az NMHH idősek digitális felzárkóztatását célzó online programja. Melyek a leghasznosabb applikációk? Mit érdemes tudni a mobilinternetről? A szenior netfelhasználóknak is hasznos tudástárként szolgáló weboldalon, a közösségi médiában és a podcastokban olyan témák kerülnek majd feldolgozásra, amelyek hozzásegítik a 65+-os korosztályt a magabiztosabb internetezéshez.

Hasznos tudástár

Lassan már ott tartunk, hogy csak annak a posztnak hihetünk, amit mi írtunk. Az online média-tudatosság egyre inkább kulcsfontosságúvá válik. Gyorsul a világ, a 4G és 5G technológiával gyorsabbá válik az internet, így az információ áramlás is. Minden korosztálynak el kell sajátítania azokat a képességeket, amelyekkel biztonságosan el tud boldogulni a digitális világban. Ebből a célból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 65 év felettiek digitális felzárkózását célzó kampányt indított.

Hogyan állítsam be az okostelefonomat?

A program részeként praktikus tanácsokat kaphatunk a mobilon, tableten történő internetezéshez, a digitális eszközeink helyes használatához: Hogyan kell beállítanom a telefonomat, ha internetezni szeretnék rajta? Honnan tudhatom, érint-e a 3G kivezetése? Mit érdemes tudnom az egyes mobilhálózatokról?

A www.netrefel.hu weboldal mellett rendszeresen frissülő és releváns tartalmak lesznek megtalálhatók a NetreFel! Facebook-oldalon is, május elején rajtolnak a televíziós és rádiós reklámok, valamint az egyéb médiamegjelenések. Az audiotartalmak kedvelőinek hetente jelentkezik a Netre Fel! podcast a Spotify-on.

"Ma már abszolút felhasználó vagyok"

A 65 év feletti korosztály természetesen nem csak szórakozásra, személyes információszerzésre használhatja a digitális eszközöket. Manapság a munka világában az tud érvényesülni, aki megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkezik. És mivel egyre több nyugdíjas korú ember dolgozik Magyarországon is, és a digitális eszközök folyamatosan fejlődnek, ezért a digitális készségek fejlesztése egy élethosszig tartó tanulást igényel minden korosztály részéről.

Ahogy Dr. Mágori Anikó orvos a SZENIOROK - Interjúk 70 év felett még aktívan dolgozó ismert szakemberekkel című riportkönyvben is fogalmazott ezzel kapcsolatban:

"Eleinte nagyon idegenkedtem a számítógéptől. Az ötvenes éveimben kezdett széles körben elterjedni. Volt egy segítőkész kollégám, aki megkérdezte: "Akarsz vagy nem akarsz dolgozni még jó sokáig?", mondtam, hogy szeretnék, mire azt válaszolta: "Akkor légy szíves, tanuld meg a számítógép használatát! Nincs mese, meg kell tanulni!" Most már szinte nem tudok létezni nélküle, abszolút felhasználó vagyok."

Forrás: 1 2


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez