Anthony Hopkins a legidősebb Oscar-nyertes

2021.05.17

Anthony Hopkins 83 évesen a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát vihette haza a 93. Oscar-díjátadón Az apa című filmben nyújtott alakításáért. Ha lenne ilyen, akkor a legidősebb Oscar-nyertesnek járó képzeletbeli oklevelet is átvehette volna.

Korban minden nyertest megelőz

Az Oscar-nyertesek közül összesítésben és a férfi színész díjazottak között is korban Anthony Hopkins vezet a 83 életévével. Jessica Tandy 80 évesen lett a legjobb női főszereplő, Clint Eastwood pedig 74 éves volt, mikor neki ítélték a legjobb rendező díját.

Eddig mindössze tíz ember kapta meg az aranyszobrocskát legalább kétszer, a walesi származású színész, Anthony Hopkins is köztük van. 1991-ben A bárányok hallgatnak című filmben a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepéért vehette át a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, harminc évvel később pedig Az apa című filmben nyújtott főszerepléséért.

80 fölött is nagyjátékfilmekben játszik

Anthony Hopkins 80 éves kora fölött is rendszeresen forgat. 2017-ben a Thor: Ragnarök és a Transformers: Az utolsó lovag című filmekben lehetett látni, 2019-ben pedig A két pápa című filmben ő alakította XVI. Benedek pápát.

A színész 2018-ban így nyilatkozott a The Guardian lapnak adott interjúban:

"Szeretem a munkám. Önértékelésem és lendületem nagyrészt a színészi játékomból fakad. A munka lendít tovább. A munka ad nekem energiát."

Filmdráma a demenciáról

A legjobb férfi főszereplő és a legjobb adaptált forgatókönyv díjával is kitüntetett Az apa c. film egy idős, demenciával küzdő férfi (Anthony Hopkins) szemén keresztül láttatja a világot. A megrendítő filmdráma egy egyszerű, hétköznapi szituációt mutat be, ahol összemosódik a valóság és a téveszme. A film főleg az apa szemszögét vizsgálja, de megjelenik a lánya (Olivia Colman) belső vívódása is, aki egyrészt gondoskodni akar az apjáról, de a saját életét is szeretné élni.

A demenciát Anthony Hopkins valószínűleg a forgatókönyvek folyamatos olvasásával és a szerepek tanulásával is igyekszik elkerülni. Hiszen ahogy korábbi cikkeinkben is írtuk, agyunk fiatalon tartása érdekében az agyat is rendszeresen edzeni kell, amit akár túrázással is elérhetünk.

Forrás: 1 2 3 4


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.