Hogyan lassíthatjuk az öregedést? – I. rész

2019.12.09

Az öregedés egy lassítható folyamat. Érdemes tisztában lennünk azzal, mi befolyásolja a sejtek romlását, pusztulását, és mit tehetünk ellene - a Természetgyógyász Magazin december elején megrendezett XXIII. Karácsonyi Fesztiválján jártunk. 

Mitokondrium: a "mini erőművűnk"

A mitokondrium lényeges szerepet játszik az emberi szervezet működésének fenntartásában, ugyanis a mitokondrium az energia előállítását és elraktározását elősegítő sejtszervecske. Minden élőlény rendelkezik mitokondriummal. Saját DNS-ük van, és anyai ágon öröklődnek.

Minden élőlény sejtenként 100-2000 mitokondriummal rendelkezik. A mitokondriumok körbeveszik a sejtet, és folyamatos energiával látják el annak érdekében, hogy a sejt megfelelően tudjon működni, osztódni, anyagcserét végezni - hangzott el Szendi Gábor Az öregedés lassítása: Mitokondriumok és telomérek című előadásán a Természetgyógyász Magazin 2019-es karácsonyi fesztiválján.

A betegséget sokszor energiahiány okozza

A sejtek energia nélkül elpusztulnak. A mitokondriumoknak oxigénre és táplálékra van szükségük feladatuk ellátásához. Az előadó szerint akkor lép fel betegség, ha a sejtekben lévő mitokondriumok károsodnak, ami nagyrészt energiahiányból fakad. Ha nem jut elegendő energia a mitokondriumokhoz - így a sejtekhez sem -, a szervezet túlélési üzemmódra kapcsol. A túlélésre játszó szervezet pedig rövidítheti az élethosszt.

Öregedés és mitokondriumok

A kor előrehaladtával az alábbi változások figyelhetők meg a mitokondriumainkkal kapcsolatban:

 • A mitokondrium oxigén- és tápanyag-ellátása romlik.
 • A mitokondrium működése során rengeteg szabadgyök keletkezik, melyek aztán belekapaszkodnak a sejtekbe és a mitokondriumokba, és roncsolják azokat, így idővel oxidációs sérülések halmozódnak fel a szervezetben.
 • A mitokondrium DNS-ének károsodása felhalmozódik.
 • A mitokondriumok száma és működési hatékonysága csökken.

Ezen folyamatok azonban mind lassíthatók/visszafordíthatók!

Élethosszt növelő stratégiák

Az alábbiakban felsorolunk néhány, Szendi Gábortól származó praktikát, mellyel lassítani tudjuk az öregedés folyamatát:

· Növeljük a mitokondriumok anyagcsere ellátását!

 • Csökkentsük a vércukor- és inzulin-szintünket.

A magas szénhidrát-tartalmú ételek gyakori fogyasztása inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget okozhat. A mitokondriumok ekkor nem jutnak tápanyaghoz, ha a sejtekhez nem jut cukor, a sejtek éhezni, majd pusztulni fognak.

 • Pótoljuk a vitaminokat: A, B, C, D, E, K; ásványi anyagokat, nyomelemeket, esszenciális aminosavakat.

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagot nélkül a mitokondriumok nem működnek. A modern földművelés átka, hogy a földeket annyira kizsákmányolják, hogy a táplálékban nincs elegendő vitamin, nyomelem, ásványi anyag, ki kell egészíteni.

 • Q10-ben gazdag étrenden éljünk.

· Antioxidánsokkal semlegesítsük a szabadgyököket!

 • C-, E- és B3-vitamin, folát
 • Q10

· Kevesebb mitokondriumot károsító anyagot vigyünk be a szervezetünkbe!

 • Az alkohol, a gyom- és rovarirtók, valamint a gyógyszerek (antibiotikum, antidepresszáns stb.) mind mitokondrium károsító anyagok.

· Gyarapítsuk a mitokondriumaink számát!

 • A sport, a rendszeres, intenzív edzés növeli az izomsejtekben a mitokondriumok számát.
 • Kalóriacsökkentett táplálkozás
 • Vitaminbevitel

Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks közösségéhez.