Jönnek az eorvosok? K+F program a magyar digitális egészségipari innovációkért

2020.06.09

Stratégiai együttműködést írt alá a digitális technológiák hazai fejlesztése érdekében a Semmelweis Egyetem, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Oncompass Medicine egészségügyi, biotechnológiai cég május végén.

Egyénre szabott orvoslás MI segítségével

A magyarországi egészségipari innováció célja az egyéni, személyre szabott diagnosztika és terápia, a digitális orvoslás és a mesterséges intelligencia (MI) orvosi alkalmazása a daganatos betegek számára.

Az innovációs tárca a nagyobb tudásközpontok, kutatóegyetemek környezetében, meghatározó ipari, vállalati szereplőkkel együttműködve két fővárosi és hat vidéki helyszínen Science Parkokat hoz létre. Az Oncompass és a Semmelweis Egyetemhez közös intézete a betegellátás, kutatás és oktatás mellett új, innovatív módszerek szülőhelye is lehet.

Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy további exportképes innovatív technológiákat, termékeket fejlesszenek, amelyekkel hozzájárulnak a digitális egészségipar fejlődéséhez.

Eorvos veszi át a gyógyítást a jövőben?

Mennyire fogja kiváltani az orvosokat a mesterséges intelligencia? A SZENIOROK c. interjúkötetben Dr. Kürti Sándor mérnök, a KÜRT Zrt. egyik tulajdonosa, elnöke és Dr. Mágori Anikó orvos is beszélt az informatika orvoslásban betöltött növekvő szerepéről. Dr. Mágori Anikó is úgy véli:

"Biztos, hogy részfeladatokban segíteni fog a mesterséges intelligencia, tehát mentesítheti az orvost bizonyos részmunkáktól. De a testi problémát belehelyezni az egész betegségtörténetbe, azt később is kizárólag orvosnak kellene csinálnia."

Dr. Kürti Sándor is felhívja a figyelmet az orvosi informatika/MI korlátaira:

"A műszaki alkotás és a Jóisten által összerakott emberi szervezet azért még nagyon-nagyon messze van egymástól."

Forrás: 1 2 3


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.