Kezdődik az iskola: A Diákhitel Plusz 55 éves korig igényelhető

2020.08.26

Május 1. és december 31. között igényelhető a kamatmentes és szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Maximális összege 500 ezer forint, viszont az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén maximum 1,2 millió forintig lesz elérhető. A Diákhitel Plusz kamatmentes támogatást a felsőoktatási intézmények hallgatói és a felnőttképzésben résztvevők igényelhetik. Lényeges eltérés a korábbi Diákhitel1 és Diákhitel2 konstrukciókkal szemben, hogy a korábbi 45 év helyett a Diákhitel Plusz esetén a felső korhatár 55 év.

Az élethosszig tartó tanulásra kéne átállni

A koronavírus-járvány és az ennek nyomán kialakuló erőteljes és hirtelen bekövetkező munkaerőpiaci átalakulások is rávilágítottak a tovább- és átképzések fontosságára. A munkaerőpiac kiszámíthatatlansága - az automatizáció és a digitalizáció miatt is - a jövőben várhatóan egyre inkább fokozódni fog, ezért nem érdemes leragadni egy-egy szakterületnél/szakmánál, hanem ideje lenne megbarátkozni az élethosszig tartó tanulás gondolatával. Az ország egyik legidősebb hallgatója például 2020 nyarán vehette át diplomáját, Dr. Kováts Miklós Gábor 79 évesen végzett a Dunaújvárosi Egyetemen.

A munkaerőpiaci átalakulások nemcsak a fiatalabb generációkat fogják érinteni, hanem az idősebbeket is. Hiszen fokozatosan tolódik ki a nyugdíjkorhatár, a szakmák pedig dinamikusan módosulnak a folyton változó piaci igények és lehetőségek szerint. Így a munkavállalók egy része valószínűleg rá lesz kényszerülve a szakmaváltásra vagy ismeretei bővítésére.

Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus is a life-long-learning híve és gyakorlója, ahogy a SZENIOROK c. riportkönyvben is kifejti:

"Én úgy élek, ahogy hirdetem. Vagyis például relaxációs módszereket, meditációt, imaginációt tanultam, tanulok, tanítok mindhalálig, és ezeket a technikákat magamon is kipróbálom, gyakorlom. Nem szűnök meg állandóan új ismereteket magamhoz venni, mindig újabb és újabb dolgokat tanulok meg - még tavaly is szakvizsgáztam. Amit átadok, annak van egy olyan fajta tapasztalati hitele, hogy nézd: én vezetőd leszek ebben, mert én már ezt az utat bejártam, és azóta is járom, tehát van ismertsége számomra."

Forrás: 1 2


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.