Könyvkötő mesterség: „Van értelme csinálni”

2021.06.30

Egy új könyvnek összetéveszthetetlen illata van, friss gondolatok, ismeretlen nézőpontok, érzelmi elmozdulások, csak nekünk szóló üzenetek lehetőségét hordozza magában. Egy könyv megszületéséhez hosszú út vezet. A ködös gondolat formálódásától a kész könyvig sok szakma és szakember keze munkája hozza létre a művet. Az egyik ilyen lényeges stáció a könyvkötészet.

Egy könyvkötő napi rutinja

Egy néhány éve forgatott kisfilm egy hazai könyvkötő napi rutinját mutatja be. A filmben bepillantást nyerhetünk a könyvkötészet folyamatába, és megismerhetjük a szakember könyvkötészetről alkotott gondolatait, aki többek között így fogalmazott a szakmájával kapcsolatban:

"Ehhez kell bizonyos fokú adottság is, szemmérték, meg az egész szeretete, ami vagy van az emberben, vagy nincs - ezt megtanulni nem lehet."

Hiszünk-e abban, amit csinálunk?

A nyomtatott könyvet már sokszor sokan temették, mégis itt van, a XXI. század második évtizedében is keresik, szeretik, olvassák. Lehet azért is, mert nem csak egy érzékszervünkkel tudunk hozzá kapcsolódni, mint az e-bookokhoz (amelyeknek szintén megvan a helye és létjogosultsága a könyves palettán). A nyomtatott könyv megfogható, tapintható, érezzük a jellegzetes illatát, halljuk a lapok súrolódását lapozás közben, ahogy haladunk előre a történetben, miközben olvassuk a sorokat - és kiérezzük a sorok közötti mondanivalót.

Másrészt lehetséges, hogy a hagyományos könyv azért sem tűnt el a kínálatból, mert a részben vagy egészben kézierővel készült dolgoknak, különleges varázsuk van: bennük van alkotóik esszenciális energiája is.

"A határtalan alkotás az egyik nagy előnye az összes kézimunkának szerintem, bármilyen szakmáról is legyen szó. Ez csak annak a függvénye, hogy az ember hisz-e abban, hogy meg tudja csinálni, illetve ha a visszaigazolásokat is figyeli, akkor rájön, hogy ha nincs is mindig megelégedve azzal, amit éppen letesz az asztalra, van értelme csinálni" -  fogalmazott a kisfilmben szereplő könyvkötő, akinek gondolataival teljes mértékben egyet tudunk érteni.

Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.