Milyen hatással lehet ránk a nagyböjt?

2022.03.16

A nagyböjt a húsvétra felkészítő negyvennapos időszak, amely során testileg és lelkileg is megtisztulhatunk.

Mi a böjt célja?

A nagyböjt (latinul: quadragesima) hamvazószerdával kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. A böjttel készítjük fel lelkünket és testünket húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására. A magyar hagyományok szerint böjt alatt napi három étkezés engedélyezett, de csak egyszer szabad jóllakni. Pénteken tiltott a húsfogyasztás. Nagyböjthöz tartozik, hogy ekkor valódi lemondással járó, személyre szabott fogadalmat is illik tenni, pl. felhagyni a kávézással, kerülni a nassolást erre az időre.

A böjtölés soha nem egy öncélú cselekedet, hanem mindig a bűnbánat, a gyász vagy az Istenhez forduló kérés kísérőjeként jelenik meg. A böjt célja a lélek megtisztulása, megújulása. A nagyböjt külső, fizikai böjtölést, és egyben belső megújhodást is szolgál. Tehát az aktív nagyböjt során a test (fizikai valóságunk), a lélek (érzelmeink) és a szellem, (gondolataink, szavaink) szintjén is tisztulási folyamatokon megyünk keresztül.

Miért 40 napig tart a nagyböjt?

A Bibliában többször szerepel negyven napig tartó böjt. Dávid király bűnbánati böjtöt tartott, Mózes negyven napon át böjtölt mielőtt a tízparancsolatot kihirdette.

Az Újszövetségben is megjelenik a böjt. Anna prófétaasszony böjttel és imádsággal szolgálta Istent és várt a Messiásra. Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába. A nagyböjt Jézus sivatagi böjtjének emléket állító böjt.

A Történetem interaktív interjúkötet miért 40 kérdést tartalmaz?

A Történetem interaktív interjúkötet 40 kérdéskörének szimbolikus jelentése van. Ahogy a negyvennapos nagyböjt is mutatja, negyven nap az átváltozás, a lelki megtisztulás és átalakulás ideje. Negyven nap alatt lélekben újjá tudunk születni. Ezért a kiadványt ideális esetben negyven nap alatt célszerű megválaszolni: minden nap egy-egy kérdéskörre válaszolva. A kiadványban szereplő kérdések segítik és vezetik a lelki-szellemi megújulást.

Tájékozódjon kiadványunkról >>>

Forrás: 1


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.


KÖNYVEINK