Nyugdíjtörvény változás: közel 20 %-kal lehet magasabb a nyugdíj mellett dolgozók jövedelme júliustól

2020.06.29

2020. július 1-től két főbb pontban változik a nyugdíjtörvény - olvasható a forbes.hu oldalon.

  1. A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, így nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre.

2020. július 1-től a nyugdíjellátás mellett folytatott munka időtartama nem vehető figyelembe szolgálati időként, és az ebből származó jövedelem összege nem számítható bele az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetbe. Emiatt jobban járnak azok a nyugdíjasok, akik nyugdíj mellett is vállalnak munkát. A változtatás nyomán jövedelmük 18,5 százalékkal lehet magasabb, miközben csak az az éves keresetük 1/2400-ad részével egyező összegű nyugdíjnövelési jogosultságot veszítik el.

      2.       Júliustól a nők kedvezményes nyugdíja mellett bármilyen jogviszonyban, munkavállalóként, megbízottként és vállalkozóként is korlátozás nélkül lehet keresni a versenyszférában.

Az egészségügyi dolgozók kivételt képeznek: az ő részükre nem fizethető nyugdíj az illetményükkel együtt - azaz a nyugdíjuk szünetel -, azonban a nyugdíjukkal azonos nettó összegű jövedelemkiegészítésben részesülhetnek.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben hatályon kívül helyezték a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai irányelvekről szóló kormányhatározatot az egészségügyi dolgozók vonatkozásában. Tehát a nyugdíjkorhatárukat betöltő orvosok és ápolók előzetes kormányzati jóváhagyás nélkül is tovább dolgozhatnak.

Forrás: 1

Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.