A szenior szabadegyetemeken indul a 2. félév

2020.01.31

Februártól idén is több hazai egyetemen lehet majd kurzusokat hallgatnia az 50 feletti korosztálynak. Az első szenior képzők Amerikában indultak a hatvanak években, Európában, Franciaországban csak a hetvenes években jelentek meg. Budapesten az első idősképzés 2006-ban indult a Zsigmond Király főiskolán (a mai Milton Friedman Egyetemen). Azóta már több képzőhely alakult országszerte, az 50 év felettieknek szóló - sokszor ingyenes - előadások és tanfolyamok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A tanulók számos témakörben, például szociológia, történelem, művészettörténet, pszichológia tárgyakból bővíthetik ismereteiket.

Milyen képzési, tanulási lehetőségei vannak az 50+-osoknak? 

A Kossuth Rádió A hely című műsorában Dr. Jászberényi József a Milton Friedman Egyetem felnőttképzési igazgatója, a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája alapítója elmondta, Nyugat-Európában a nagy és közepes cégek kormenedzsment programokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, ha a nyugati munkavállaló eléri az ötvenedik életévét, pszichológusok és trénerek foglalkoznak velük, hogy segítsék a nyugdíjas korra való átállását, illetve hogy ötven felett is megfelelően hasznosítsa a tudását. Hiszen az átlagéletkor és az egészségben elöltött évek számának emelkedésével a nyugdíjaskort elérve várhatóan még húsz-harminc vagy akár negyven évig is élnek majd az emberek. A felnőttképzési igazgató úgy látja, Magyarországon ez a kormenedzsment szemlélet még nem nagyon terjedt el, azonban ahogy fogalmazott:

"A társadalom jövője sok mindenen múlik, az egyik fontos kérdés az, hogy az idősödő társadalom polgárai meddig tudnak a munkaerőpiacon maradni." 

Szenior oktató központok Magyarországon