Az agyat is edzeni kell

2021.04.07

Nem csak az izmoknak, az agynak is kell edzés - hangzott el Dr. Csukly Gábortól, a SOTE Pszichiátriai és Pszichológiai Klinika adjunktusától a Kossuth Rádió egyik műsorában.

Jót tesz az edzés az agynak

Aki tornáztatja az agyát, szellemileg fittebb lesz, aminek következtében gyorsabban tud reagálni az őt ért helyzetekre, jobban oldja meg a nehézségeket, és nem mellesleg kisebb eséllyel jelentkezik nála az észbeli képességek visszafejlődése, az elbutulás. Akinél viszont nincs rendszeresen tornáztatva ezen szerv, annál igen káros hatások léphetnek fel hosszabb távon, és a szellemi egészsége veszélyben lehet.

Folyton jár az agya? Nem baj

Az agyi "edzés" felfüggesztése elsősorban a frissnyugdíjasokat érinti, azonban nekik sem lenne szabad minden szellemi tevékenységet abbahagyni. Az adjunktus szerint ha más lehetőség nincs, társasjátékkal kell a napi agyi "edzést" megvalósítani. Így például a bridge, az ultiparti kiválóan növeli az agyi képességeket. A manapság igen közkedvelt telefonon elérhető játékok viszont éppen az ellenkező hatást érik el, inkább visszafejlesztik az agyat és nem mellesleg a szociális kapcsolatokat is.

Munkavégzés a legkiválóbb agyi edzés

Dr. Csukly Gábor adjunktus szerint a legkiválóbb edzés a munkavégzés lenne, hiszen munka közben használjuk a memóriánkat, tervezőkészségünket, szókészletünket, amelyek mind hozzájárulnak agyunk folytonos "erősítéséhez".

Hasonló véleményt fogalmazott meg a SZENIOROK - Interjúk 70 év felett még aktívan dolgozó ismert szakemberekkel c. riportkönyv egyik interjúalanya, Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus is. A könyvhöz készített interjú rövid részlete IDE kattintva nézhető meg, melyben a professzor asszony elmondja, milyen káros hatása lenne annak, ha csak a teljes nyugalom állapotában kellene léteznünk, és nem érnének minket - és agyunkat - napi szinten impulzusok.


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.