A fiatalos arcbőr szentháromsága

2020.07.07

Mit tehetünk, hogy arcbőrünk rugalmasságát, feszességét érett korunkra is megőrizzük? Ismert néhány kozmetikai összetevő, mellyel hatékonyan ellen lehet szegülni az idő parancsának/törvényeinek. Az anti-aging arcápolás szentháromságát a retinol, a fényvédő és a glikolsav alkotja.

1. Fényvédelem

A napsugárzás a bőr öregedésében szerepet játszó legjelentősebb környezeti tényező, kutatások szerint a bőröregedés látható jeleinek csaknem 80 %-ért az UV sugarak a felelősek, a kollagén is gyorsabban bomlik le általa. Ajánlatos lenne minden egyes nap fényvédőt használni, legalább SPF30-t, de inkább SPF50-t, hiszen UVA télen-nyáron van és a sugarak még az ablaküvegen keresztül is áthatolnak. Ebben a cikkben látványos példákon keresztül mutatják be a napfény bőrre hosszú távon káros hatását, és a fényvédelem kiemelt fontosságát.

2. Retinol

Az A-vitamint - vagy manapság közkedveltebb nevén a retinolt - a fiatalság elixírjeként tartják számon. A ráncok és a bőröregedés elleni módszerek egyik leghatékonyabb eszköze. Antioxidáns és sejtszabályozó tulajdonsága miatt az anti-aging kozmetika keresett alkotóelemévé vált, mivel segíti a sejtek normális működését és egészségesebb sejtek képződését. Az A-vitamin érzékenyebb bőrre való formáját, a retinoidokat, retinalokat is előszeretettel alkalmazza a kozmetikai ipar. A retinolt vagy származékait tartalmazó kozmetikumok nemcsak csökkentik a pórusok és a pigmentfoltok méretét, hanem elősegítik a bőr hámlását is, így a hatóanyagok mélyen be tudnak hatolni a bőrrétegekbe, ahol serkentik a kollagén rost- és elasztin-képződést, amivel lassítani lehet a bőr öregedési tüneteit. Érdemes utána olvasni, kinek melyik fajta retinolos termék ajánlott.

3. Glikolsav

A glikolsav egy AHA hámlasztó sav,mely a természetes bőrmegújulási folyamat felgyorsításával akár már egyetlen használat után üdébb bőrt eredményez. Hosszú távú hatásait tekintve pedig bizonyítottan serkenti a bőr kollagén termelését, ami elsődleges szempont a ráncok megelőzésében, valamint a pigmentfoltok, bőrelszíneződések halványításához is hozzájárul. Az utána használt krémek is jobban be tudnak szívódni a bőrbe. 

Egyéb anti-aging kulcsösszetevők

A fenti három kulcsfontosságú krémösszetevő mellett még számos jótékony hatással bíró hatóanyagot érdemes beépíteni a napi rendszeres arcápolási rutinunkba (illetve a nyakra, a dekoltázsra és a kézfejekre is javasolt ugyanezeket a termékeket használni). Ilyen például a:

  • Hyaluronsav
  • C-vitamin
  • Q10
  • Kollagén
  • Olajok (pl.: dió, ligetszépe, szőlőmag stb.)
  • Silicea
  • Niacinamide
  • Peptidek
  • Antioxidánsok
  • Stb.

A bőrápoláson kívül természetesen a megfelelő életmód (táplálkozás, lelki harmónia stb.) is nagymértékben befolyásolja szervezetünk öregedési folyamatának ütemét. Korábbi írásainkban részletesebben foglalkoztunk egyéb anti-aging praktikákkal. (A cikkek ide és ide kattintva olvashatók vissza.)

Belsőleg is hatnak

A bőröregedés elleni hatóanyagok egy része nemcsak krémekbe keverve használ, hanem kapszulák, őrlemények stb. formájában is be tudjuk juttatni a szervezetbe.

Ilyen például a C-vitamin, mely nemcsak az immunrendszerre hat pozitívan, hanem halványítja a pigmentfoltokat és a bőr feszességének megőrzésében is nagy szerepet játszik. A C-vitamin felfedezőjének özvegye, Marcia Szent-Györgyi szépségének egyik titka a rendszeres C-vitamin szedés, naponta 4000 mg-ot fogyaszt. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy közel a 80-hoz is éveket letagadhatna a korából - olvasható a femina.hu oldalon.


Forrás: 1 2 3 4 5 6 7 

 

Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez.     

Magyar kozmetikai márkák