Áprilisi könyvajánló – Mert olvasni jó!

2022.03.17

A Birdbooks Kiadó elkötelezett az olvasás népszerűsítése mellett. Célunk, hogy minél többen, minél többet olvassanak, hogy részesüljenek abban a máshoz nem hasonlítható örömben, mikor egy történetben, könyvben elmerülve, a papírra vetett sorokat olvasva élünk át élményeket, ismeretlen helyszínekre képzelhetjük magunkat, és megélhetjük mások élethelyzeteit, érzéseit.

Ezért minden hónapban bemutatunk egy-egy általunk ajánlásra érdemes könyvet.

MERT A VILÁG TELE VAN JÓ KÖNYVEKKEL


Bencsik Gábor: Mari története

Történet dióhéjban:

Marit és két gyermekét Fiumében éri az első világháború, ezért a fiatalasszony Amerika helyett délvidéki otthonába veszi az útját. Mivel fiát leányanyaként szülte, így a szigorú ítéletű falu kinézi őket, kívülállók maradnak. Hogy alakul a sorsa a férfi támasz nélkül maradt parasztasszonynak, miközben Trianonnal összeomlik körülötte a világ, és el kell hagynia a szülőházát? Lehet-e igaz emberi kapcsolatokra szert tenni egy felfordult világban?

Gondolatok a könyvről:

Letaglózóan jó könyv, minden szava, szereplője, helyszíne visszaadja a korabeli magyar paraszti társadalom mindennapi életét. Belehelyezkedhetünk az elcsatolt területeken élők döbbenetébe és bánatába, majd útkeresésébe. Teljesen magával ragadja az olvasót a történet, olyan, mintha mi lennénk Mari, és amiket ő átélt, az velünk is megtörtént.


Maria Duenos: Öltések közt az idő

Történet dióhéjban:

Az első világháború előtti és alatti Madridban egy divatszabász ifjú hölgy kalandokban bővelkedő életét kísérhetjük végig a színes spanyol Marokkón át újra vissza a madridi felső tízezer pompás életébe, miközben a főszereplőnő ontja magából a szebbnél-szebb ruhakölteményeket.

Gondolatok a könyvről:

A könyvet olvasva valóban odaképzelhetjük magunkat a spanyol-marokkói piacra, a világháború alatt is csak a kényelmet szolgáló luxusszállodák és -éttermek teraszára, a forradalom sújtotta Madrid utcáira, a kémek és a világtörténelmet befolyásoló személyek mindennapjaiba - miközben az életesemények mintha tényleg csupán az öltések közt eltelt időt egészítenék ki.


Etaf Ruf: A nő nem férfi

Történet dióhéjban:

Milyen egy átlagos palesztin nő élete New Yorkban? Ajánlatos-e teljes mértékben a hagyományok szerint élni a XXI. században egy amerikai palesztin családnak? Képesek-e változni a nagyon szigorú keretek között szocializálódott emberek?

Gondolatok a könyvről:

Ki lehet-e törni a családi minták börtönéből? - teszi fel burkoltan a kérdést a szerző, aki valószínűleg valós történetek alapján írta meg a könyvet. Nagyon megrendítő könyv, de a családon belüli erőszak fizikai, mentális és lelki vonatkozásait bemutató szereplők és események miatt szinte mindenkinek ajánlott az elolvasása, hogy felismerjük a szóbeli és testi bántalmazás legapróbb jeleit is a környezetünkben.


Ha tetszett a bejegyzés, olvassa el a Birdbooks többi cikkét is, és csatlakozzon a Birdbooks Kiadó közösségéhez


KÖNYVEINK